Tortuguero

27 december 2024 - Tortuguero National Park, Costa Rica

Buen día,

Gisterenavond na terugkomst op onze kamer, heb ik mijn spullen alvast voor zover ingepakt. Ook een aparte backpack voor komende 2 nachten en  dagen. We hebben de wekker gezet om deze morgen op tijd te kunnen vertrekken. Nog voor de wekker gaat, om 05:30 uur, zijn we wakker. We maken ons klaar en pakken onze spullen verder in en laden de auto vol. Voor we daadwerkelijk gaan rijden, genieten we nog een laatste keer van een heerlijk ontbijt bij onze favoriete bakker. Om 07:30 zijn we startklaar en beginnen aan onze rit. Het grootste gedeelte gaat over een voor ons bekende weg. We rijden een stuk terug over dezelfde weg als de heenreis. Bekende uitzichten schieten aan ons voorbij. Natuurlijk de bananenbomen en de containers vlakbij Limón. Wederom staan we ook nu weer verstelt van hoe groen het hier is. Wat een bijzonder land! Over de ongeveer 200 kilometer die we te gaan hebben, doen we volgens de navigatie 3,5 uur. Hiervan duren de laatste 50 kilometer het langst. Bij Guápiles verlaten we de CR32 en komen we op de CR247, een tweebaansweg. Op deze weg is het erg druk met plaatselijk verkeer zoals bussen en auto's, maar ook vele trucks banen hun weg door de soms smalle en drukke straten. Er kan eigenlijk maar één reden zijn waarom de trucks hier rijden. Dat blijkt even later wel als we kilometers lang langs de bananenplantages rijden. Ook hier spelen de bananen een hoofdrol. We arriveren tegen 11:00 uur op plaats van bestemming, la Pavona (Embarcadero a Tortuguero). Bij aankomst staan een aantal mannen ons op te wachten. Ze hebben lijsten met hotels en namen. Super snel staat de juiste man bij onze auto om ons verder te begeleiden. Alles is hier super geregeld! We parkeren de auto en nemen onze spullen voor de komende dagen mee. We hebben even de tijd, want de boot die wij moeten hebben, vaart af om 13:00 uur. Daarom eten we wat bij de Cantina en verkennen de omgeving. Hier vertrekken de boten naar het schiereiland Tortuguero (tevens nationaal park) met toeristen en wordt ook de bevoorrading naar dit schiereiland door de boten gedaan. Je kunt je er alleen te voet of per fiets verplaatsen. Het bestaat eigenlijk maar uit één hoofdstraat met wat zij weggetjes. Tegen de tijd van vertrek worden we opgehaald en naar de boot gebracht. Met nog wat anderen vangt de vaartocht aan over de Rio de la Suerte. De gehele vaartocht neemt ongeveer een uur in beslag. Het is wel even lekker wat wind te vangen. Het is dan wel zwaar bewolkt, de temperatuur zit tegen de 30 graden. Het is ook aardig benauwd. De tocht begint rustig en al snel zien we aan de oever wat bijzondere dieren, leguanen die liggen te zonnen en een kaaiman op het droge. De bestuurder van de boot, doet een hoop moeite om ons alles goed te laten zien en vaart zelfs terug om nogmaals langs de oranje leguaan en de kaaiman te varen. De vaartocht begint al snel meer op een tour te lijken dan een verplaatsing van A naar B. Zoals Verder zien we nog apen, vogels en een krokodil. Ontzettend gaaf om mee te maken! Uiteindelijk bevaren we verderop de Rio de Tortuguero waar we met wat vertraging en onderbrekingen rond 14:45 uur aankomen. We zetten voet aan wal en worden gelijk opgevangen door iemand van Sambolatours. We krijgen wat informatie voor de excursie van morgen en de jongeman begeleidt ons naar ons hotel voor komende twee nachten, Budda home. Onze kamer bevindt zich tegenover de ingang van de receptie en het restaurant, op de eerste verdieping. Een mooie ruime en nette kamer valt ons ten deel! Voor we onze verdere verkenning van dit kleine plaatsje starten, maken we gebruik van het aanbod van het welkomstdrankje. Even rustig bijkomen en genieten met uitzicht over de Rio de Tortuguero. We zijn weer op een plaats waarvan we nooit hadden gedacht er ooit te komen, geweldig! Hierna maken we een korte wandeling door de hoofdstraat en nemen een kijkje op het strand. Het zeewater rolt door de flinke golven het met donker, bijna zwarte zand, het land op. In de verte zien we de mist het land opkomen. Twee golfsurfers proberen de golven te trotseren, verder is er niemand in het water. Niet vanwege de kou maar meer vanwege de onstuimigheid. We trekken terug naar de hoofdstraat. Zoals in het voorbij gaan beloofd, maken we een tussenstop bij de man van Cocoloco. Hier drinken we een cocktail genaamd Cocoloco. Cocosmelk, rum en passievruchtlikeur, wat lekker is ie! Dan wandelen we terug naar onze kamer voor een korte verfrissing. We hebben van de receptionist van het hotel begrepen dat alles hier op tijd sluit. Zo ook de restaurants. Alles sluit op tijd, maar in de ochtend gaat alles ook weer vroeg open. Dus zorgen we dat we op tijd gaan eten. Ditmaal "gewoon" in het restaurant van ons hotel. We krijgen nogmaals een welkomstdrankje aangeboden,  terwijl we eerlijk aangeven dat we die vanmiddag al hebben gehad. Maar okay, we vinden het helemaal prima, dan nog een welkomstdrankje, voor ons geen probleem. Het eten smaakt ons ook prima, dus onze avond is meer dan geslaagd! Als dan alles toch op tijd sluit, gaan wij op tijd naar onze kamer en maken we het niet laat. Morgen moeten we op tijd paraat staan!

Buenas noches!

1. Marijke:
    Prachtig!🤩
  2. Sandra:
    28 december 2024
    Wauw wat een prachtige dag weer! Wel eng dichtbij die krokodil 🐊!!!
    Ik ben benieuwd wat jullie morgen gaan doen …
  3. Carla:
    28 december 2024
    Wat een bootreisje, ben al geen held op een grote boot , laat staan op zo’n kleintje
    Genoten van de foto’s, wat een mooie natuur vol met dieren
  4. Ingrid:
    28 december 2024
    Iedere ochtend weer genieten van jullie verslag.
  5. Patricia:
    28 december 2024
    Wat een genotvol jullie reis te moeten volgen via deze verslagen. Alsof ik zelf de reis maak.😉
  6. Dirk De Jong:
    28 december 2024
    Weer een gave dag weer zeg, heel veel variatie
    Leuk zo een roadtrip met minder kilometers maar wel met ontzettend veel beleving in een prachtig landschap. Prachtige foto's weer, en ook droog weer weer hihi. Tommy
  7. José van der Meij:
    28 december 2024
    Dat was weer vroeg op, maar wel handig als je een reisdag hebt waar je om 13.00 uur weer op plaats van bestemming moet zijn. Dat hadden jullie ruim gehaald overigens, dus geen stress en tijd voor een drankje.
    Wat een bootreis zeg, hopelijk zijn jullie niet zeeziek geworden. Ik wordt al ziek als de boot nog aan de wal vast ligt.
    Wat een hoop gezien weer, leuk dat de kapitein zo aardig was ervoor te zorgen dat jullie alles goed konden zien. Wat een belevenis weer!
    Morgen weer vroeg op, gelukkig is alles ook vroeg open, dus kunnen jullie hopelijk nog een lekker ontbijtje scoren. Ik ben weer heel benieuwd hoe jullie dag er morgen (vandaag) gaat uitzien, veel plezier alvast en geniet er weer van!
  8. Eric:
    28 december 2024
    Voor een reisdag hebben jullie toch weer veel gezien. Ben benieuwd wat jullie morgen gaan meemaken. Veel plezier!