Ojee...en nu?!
18 september 2024 - Ksamil, Albanië
Dite te mire,
Het is altijd weer een verrassing wat voor ontbijt we voorgeschoteld krijgen. Vandaag was er weer één van goede kwaliteit! We hoeven niet van onze stoelen af te komen, alles wordt netjes bij ons op tafel gezet. Een mandje brood, een schoteltje met verse honing en vijgenjam, dan komt er voor ieder een bordje met gebakken eitje, worst en witte kaas, vervolgens 2 flinke sneden chocoladecake, en het blijft maar komen....watermeloen, een bordje met soort van oliebolletjes...we bestellen er nog thee en koffie bij en dan is het plaatje wel kompleet! We komen niet om van de honger, zogezegd. Even later sjouwen we onze koffers en spullen van de trappen en laden de auto in. We checken uit en mogen de auto nog laten staan zodat we het nabij gelegen kasteel nog kunnen bezoeken. Iets over negenen beginnen we aan onze workout, een aardige beklimming met een flink stijgingspercentage, en dat op de vroege morgen. Het is gelukkig maar een korte wandeling, binnen no time staan we bij de kassa ons kaartje te kopen. We zijn bij de eersten, dus nog lekker rustig! Van binnen ziet het er groot en kolossaal uit, maar we komen eigenlijk een beetje voor het buitengebeuren en de uitzichten. Dit kasteel staat hoog op de berg, dus mooie uitzichten zijn verzekerd! Het is ook nog eens mooi weer, een zonnetje schijnt tussen de wolken door en de temperatuur is zeer aangenaam met een graad of 20. Wij klagen niet! Al snel lopen we als één van de eersten buiten en bewonderen alles om ons heen terwijl we ons richting de klokkentoren begeven! Het is er prachtig, stil en indrukwekkend! Natuurlijk maken we weer veel te veel foto's, dat wordt weer keuzes maken vanavond....We klimmen nog een stukje verder naar boven om na een tijd weer richting de uitgang te gaan. We willen hier niet al te lang blijven, want er staat nog meer op het programma vandaag! Wandelend naar beneden, pikken we nog wat broodjes voor onderweg mee bij de bakker en stappen dan de auto in. Klaar voor vertrek. Maar hoe komen we hier uit? Het zijn zoveel kleine smalle straten dat de navigatie het soms ook niet goed aangeeft. We zijn nog geen vijf minuten bezig, al een stukje heen en weer en weer terug, achteruit, of toch niet...we staan vast! Ingereden in een smal omhoog gaand weggetje en dat loopt dood....en nu? Hier worden we niet vrolijk van, zou Rob Geus zeggen en wij al helemaal niet. Er is net genoeg ruimte om met vele malen steken, de auto toch te kunnen draaien en zo gelukkig weer naar beneden te komen...pffff. Maar ja we zijn nu nog net zover als we zijn begonnen....bij het hotel. We besluiten om dan maar te proberen om dezelfde weg terug te nemen als dat we zijn gekomen. Wetende dat deze straten ook heel smal zijn geweest! Het gaat een aardig eind goed tot we in een bocht een tegenligger hebben, deze bestuurder is geenszins van plan om ook maar achteruit te rijden en dan is er ook nog een kleine vrachtauto die langs de weg geparkeerd staat. Ik ga uit de auto om het achteropkomend verkeer tegen houden en aan de andere kant van de weg staat een vriendelijke man die daar het verkeer regelt. Het komt uiteindelijk allemaal goed, want niet veel later kunnen we eindelijk onze weg vervolgen. Het is even een benarde situatie, we nemen de SH4 en later SH96 naar Labova e Kryqit. In dit plaatsje bezoeken we de St Mary Church. Maar ook hier moeten we op het laatst weer de smalle en stijgende weggetjes zien te overwinnen. Het lukt uiteindelijk, maar het is weer even met dichtgeknepen billetjes overleven. De St. Mary church is een van de oudste en mooiste Byzantijnse kerken van Albanië. Hij dateert uit 556 maar is later in de jaren 1500 wederopgebouwd. Het is een prachtig klein kerkje waar we ook binnen mogen kijken. Een vriendelijk oud dametje nodigd ons binnen uit en probeert ons wat informatie te geven, maar het is helaas zo goed als onmogelijke om het te begrijpen. Om ons heen zien we vele oude schilderingen en iconen. We knikken af en toe vriendelijk naar de dame en natuurlijk willen we wat doneren. Ik krijg vier kaarsjes in de handen gedrukt om ze aan te steken. Ook mogen we nog even bovenin het kerkje kijken waar op de muren nog oude fresco's te zien zijn. We zijn blij dat we dit prachtige kerkje hebben gezien, zeker de moeite waard en ondanks het laatste stukje rijden er naar toe. We eten buiten even één van de gekochte broodjes op en zetten koers naar het volgende, natuurpark Syri i Kaltër. Via de SH4, SH 78 en SH 99 rijden we tegen 12:30 de grote parkeerplaats op. Het is druk met auto's maar vinden een plekje. We pakken onze rugtas, smeren ons goed in om een korte, intensieve wandeling naar the Blue Eye te maken. Een natuurlijke bron en één van Albanië natuurschoon. Van verre diepte komt hier het helderste en blauwe water naar boven. Een mooie wandeling en met al de mogelijke kleuren groen en blauw een oase van de natuur! Rond 14:30 zijn we terug bij de auto en gaan we beginnen aan de laatste etappe van vandaag. Een rit zuidwaarts naar de kust via de SH 99 en SH81. Drie kwartier later en zonder veel moeilijke wegen parkeren we de auto bij ons hotel voor de komende twee nachten, Moonshine Hotel in Skamil.We hebben al bericht gekregen van de eigenaar dat we de kamer met sleutel kunnen betreden. We geven bericht dat we er zijn, en niet veel later staat hij voor onze neus en heet ons welkom. Het hotel is zo goed als nieuw en ook onze kamer ziet er netjes en nieuw uit zonder poespas. We hebben wel zin in een frisse verkoeling, het is inmiddels rond de 25 graden, dus pakken de zwemspullen en wandelen naar het strand niet ver hiervandaan. Bij aankomst zien we alleen maar hippe beach clubs met vele strandbedjes naast en achter elkaar opgesteld. De loungemuziek komt ons tegemoet, natuurlijk gezellig, maar voor de enkele misschien twee uurtjes gaan wij geen grote bedragen betalen. We kiezen ervoor om wat verder door te lopen en zien een stuk verderop mensen met eigen handdoek op het fijne kiezelstrand zitten en liggen. Wij leggen onze spullen op een vrij stukje en genieten van het heerlijke water. Heerlijk relaxen in het zonnetje, we genieten! In de avond eten we een hapje bij een visrestaurant, gegrilde zalm met een salade en frietjes, we hebben het weer goed voor elkaar! Wederom een geslaagde dag!
Natën e mirë

Wat een prachtig kerkje, echt bijzonder om te zien
Op naar weer een mooie dag
Maar dat rijden daar , is een belevenis opzich. Foto's prachtig.
Op naar de volgende dag.