Nog even rustig aan
20 september 2024 - Himarë, Albanië
Mirmengjesi,
De kippen zijn al heerlijk aan het kakelen. De deur naar het terras hebben we open gezet, het is al heerlijk weer! Zo in de vroege morgen lijkt het of we op de boerderie zitten. Beneden ons is alles met zeil en ander overdekkingsmatriaal afgeschermd voor de regen en het zicht, ziet er niet echt aantrekkelijk uit, maar daar ergens lopen de kippen rond. Lekker op het gemakje douchen we en kleden ons aan om daarna richting ontbijt te gaan. De omelet met brood, tomaat en komkommer smaakt goed! We kopen nog wat gevulde croissants voor onderweg, want vandaag gaan we ons weer wat verplaatsen. We hebben een niet al te lange reis voor de boeg vandaag. We hopen op nog een paar dagen mooi weer, want komende dagen verblijven we nog aan de kust, dus fingers crossed! Het begin is in ieder geval goed, de zon schijnt uitbundig en het is al aardig warm aan het worden op de vroege morgen. Rond 09:30 zijn we klaar voor vertrek. We rijden noordwaarts via de SH 81en 98 om later door te rijden op de SH8. Na ongeveer een half uurtje rijden slaan we af. We willen een afgelegen kerkje bezoeken, Manastiri i Shën Marisë, deze heeft Dick tijdens de voorbeidingen gezien op de kaart, waarvan hij dacht dat het wel mooi zou zijn. We rijden de afgelegen maar wel geasfalteerde weg verder door. Hier en daar zijn stukken beton achterwege gebleven, maar zo netjes in langwerpige strakke stukken, soms zowat midden op de weg dat wij ons afvragen hoe dat is gebeurd of waarom dit zo is gemaakt? Een stuk verder zit een geitenherder langs de weg op de vangrail op zijn telefoon te kijken. De honden houden de groep bij elkaar en zetten zichtbaar een andere hond, lijkt wel op een kleine wolf, uit de groep geiten. We kunnen makkelijk de weg verder rijden tot we niet meer verder kunnen. We zien het kerkje al staan, als ook een mooie baai op afstand! Daar parkeren we de auto en lopen het laatste stukje van nog geen kilometer door de bush omhoog en omlaag. Wat een bijzondere plaats is dit voor een kerkje! In the middle of nowhere, geen mens te bekennen en toch blijkt het van binnen nog bijgehouden te worden. We maken natuurlijk de nodige foto's van de buitenkant en binnenkant, het is mooi van alle kanten! Dat zoiets nog zo in tact blijft! In één woord: prachtig! We verlaten dit mooie plekje langs dezelfde weg als we zijn gekomen, langs prachtige olijfbomen die hier in dit land ook in grote getalen aanwezig zijn. In de verte horen we het eerste gerommel van onweer. De luchten worden donkerder en bij het moment dat we de auto starten om weg te rijden vallen de eerste druppels. Wat een timing! We zetten de rit noordwaarts voort terwijl het steeds harder gaat regenen. We willen eigenlijk nog een stop maken bij het kasteel van Porto Palermo, maar kijken even aan of het wat minder gaat regenen. Wanneer we het kasteel naderen, is het nog zo hard aan het regenen dat we besluiten door te rijden naar ons volgende verblijf voor twee dagen aan de kust in Himarë. Al vroeg in de middag rond 13:00 zetten we de auto stil voor hotel, Ionian View. Het hotel staat nagenoeg tegen een kiezelstrand aan. De smalle doorgaande weg oversteken en we lopen het strand op. Een dame heet ons welkom en wijst ons de weg. We krijgen een mooie kamer met balkon/terras met zeezicht! De dame heet Rosie en spreekt Grieks en dat is een kolfje naar de hand van Dick. Die heeft ooit Grieks geleerd. Hij kan het redelijk spreken en lezen, schrijven niet. Mensen vinden het altijd leuk en bijzonder als iemand dit kan en dan een praatje te maken. Hier in dit plaatsje zien we zo wie zo veel Griekse invloeden. En ook hier zien we wel dat het einde seizoen begint te naderen. Niet druk en aan het strand zijn al veel strandbedjes leeg en opgeruimd. Ondertussen is het wat minder hard gaan regenen. We blijven even lekker op het balkon zitten. Al snel breekt het open en komt de zon tevoorschijn. Het wordt gelijk warm. Tijd om wat spulletjes bij elkaar te pakken en het strand op te lopen. De strandbedjes vragen om op gelegen te worden. Voordat ik dat ga doen, neem ik een duik in het eerst wat frisse water. Maar eenmaal erdoorheen is het heerlijk! Hier houden we het wel even vol! Richting het vallen van de avond gaan we terug naar onze kamer, frissen ons op. We hebben inmiddels wel trek gekregen en gaan een hapje eten bij de buren, restaurant Odissea en daarmee sluiten we de dag af. Wederom een geslaagde dag!
Natën e mirë!

Ik geniet iedere dag van jullie reisverslag, net of je er zelf bij bent