Panorama view

24 september 2024 - Krujë, Albanië

Mirmengjesi,

Vanmorgen ben ik alleen gaan ontbijten. Dick voelt zich nog niet okselfris, op zijn zachts gezegd. We willen er verder niet te veel woorden aan vuil maken. Het is wat het is...en moeten het ermee doen. Deze keer ga ik op het buitenterras zitten. Het is al heerlijk weer zo in de vroege morgen, rond 08:15. Ik denk een graad of 20 en een zacht briesje. Met mij zit er nog een stelletje buiten en een man binnen. Ik doe rustig aan en loop na een half uurtje terug naar de kamer waar Dick inmiddels zich heeft aangekleed en de spullen zo goed als klaar heeft staan. Een vriendelijke medewerker van het hotel helpt ons de koffers twee trappen naar beneden te brengen. Vervolgens lopen we met de hele handel een klein stukje naar de parkeergarage. We laden alles in en zetten de auto even stil langs de doorgaande weg zodat ik snel de parkeerkaart terug kan brengen. Niet easy come, wel easy go. De rit naar onze volgende bestemming kan beginnen. We volgen de SH 72 in noordwestelijke richting naar de kust bij Durrës. Vooral bij de kust zien we het ene gebouw na het andere uit de grond gestampt worden. Het is al aardig vol, maar er kan nog meer bij. Sommige gebouwen worden ook maar half afgebouwd en staan er dan te staan, dit kom je in heel het land tegen overigens. Het landschap is verder vrij vlak met weinig bezienswaardigheden. Behalve dan af en toe de waaghalzen die langs de SH72 fietsen of wandelen. Een weg waar de auto's zeker tussen de 80 en 100 km/pu rijden en eigenlijk zo'n beetje de snelweg is. Bij Durrës vervolgen we onze rit in noordoostelijke richting het binnenland in. Hier wordt het uiteindelijk weer bergachtig en rijden we de laatste 15 kilometer heuvel op naar ons volgende hotel, Panorama Hotel in Krujë. Het is inmiddels 11:30 met redelijk veel bewolking maar een aangename temperatuur van 24 graden. We worden gedirigeerd naar een plaats in een parkeergarage en worden heel vriendelijk geholpen door de receptionist. We worden verzocht om even rustig te wachten terwijl onze kamer in gereedheid wordt gebracht. Een kwartiertje later wijst de receptionist ons de kamer. Deze keer geen trappen op sjouwen, de kamer is op de beganegrond. We betreden een prachtige grote kamer, met mooi buiten terras met zicht op het kasteel en toren,WoW! Dit overtreft het vorige hotel zeker. Wat een mooi bijzonder plekje! Aan de ene kant als buurman de Moskee, die zo nu en dan oproept tot gebed en de andere kant, een paartje papegaaien, die er op los fluiten en roepen. Maar op het moment dat ik ze film, houden ze hun snavel...Beneden ons zien we het begin van de gedeeltelijk overdekte bazaar. Het ziet er kleurrijk uit. Terwijl Dick bijkomt van de inspanningen die toch zijn weerslag hebben, vermaak ik me eerst op de kamer en terras en verken later de bazaar en wandel naar het gebied bij het kasteel en toren. Krujë is een van de meest tot de verbeelding sprekende historische plaatsen in Albanië. Het is hier dat Skanderberg, die als vader van Albanië gezien wordt, een kasteel bewoonde. In dit kasteel herbergt zich het Skanderbergmuseum. Dit museum schetst in beelden en schilderijen vooral de heldenmoed van Skanderberg en zijn mythische strijd tegen de Ottomanen. Het historische sfeertje met terrasjes en winkeltjes geven mij een geweldige indruk, heerlijk gemoedelijk ook doordat het minder druk is en je lekker kunt struinen langs alle prullaria. Anderhalf uur later keer ik terug naar het hotel en neem dan een kijkje op the rooftop waar het zwembad is met bar en groot terras. Het ziet er allemaal zeer netjes en af uit. Er is alleen weinig te beleven, geen bediening en de kussens voor de stoelen zijn reeds opgeruimd. Jammer want het weer is er zeker naar om even lekker een drankje te doen. Bij terugkomst op de kamer besluiten we samen een kijkje te nemen bij alles wat er is te zien. En dat is het fijne van dichtbij de bezienswaardigheden te zitten. We lopen op het gemak het rondje dat ik eerder deze middag al heb gedaan. Fijn om dit ook samen te kunnen doen! Op de terugweg kan ik het niet laten wat te kopen bij wat winkeltjes ter aanvulling voor de vastenavendaankleding, daar kan je niet genoeg van hebben. Het loopt dan al tegen de avond en Dick voelt zich nog niet zo goed om ergens te gaan eten. Dus wat hij wat dagen geleden heeft gedaan, doe ik nu. Een afhaalpizza scoren. Dichtbij het hotel zit een pizzeria waar ik een simpele pizza afhaal die omgerekend €3,50 kost. Ik heb er wel zin en trek in, hopelijk denkt mijn maag er ook zo over. Het voelt in ieder geval goed! Ik eet hem lekker op op ons eigen terras aan mijn eigen tafeltje.De rest van de avond brengen we op ons eigen terras door. Een mooie dag kan worden bijgeschreven!

Mbrëmje e bukur!

1. Peter:
    24 september 2024
    Zeker meer dan de moeite waard om Krujë te bezoeken.
    En ook nu weer een prima keuze qua hotel. De kamer en het uitzicht zijn top.
  2. Dirk De Jong:
    24 september 2024
    Hoi wat jammer nou mun groote maat niet lekker, jullie lossen elkaar af, maar ja far away
    so close ..... toch nog u.s. tintje, Dick legt dit wel uit hoor. Beetje geheimtaal uit de songs.
    Beterschap.
  3. Sandra:
    25 september 2024
    Die zien er super leuk uit die straatjes met winkeltjes. Ik ben benieuwd wat je voor leutigs je daar gescoord hebt !🦀
    Dick beterschap voor jou !
  4. Frans:
    25 september 2024